За с. Костенец

За с. Костенец

Второто по големина и най- старото населено място в общината -  възникването му датира от около 2 века преди новата ера. Село Костенец се намира под северните склонове на Рила, на двата бряга на река Чавча (Стара река), което е известно с китната си природа, с лековитите минерални извори, с дълголетната си история.

Селото се слави с прочутия курорт вили Костенец. Той се намира на 3 км от него. Прекрасните гледки към рилските върхове го прави привлекателен за гостите на село Костенец. Безценната минерална вода в курорта е топла 47 (С), със значителен дебит- 12 л сек., слабоминерализирана, хидрокарбонантна, сулфатнонатриева, лекофлуорна с малко количество радон, с много ниска обща водна твърдост. Основна индикация на курорта са заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични заболявания. Ползването на курорта е целогодишно, тъй като климата е благоприятен за това. Курортът е удобен изходен пункт за излети към планинските върхове на Рила. Горите са широколистни и иглолистни. Обитателите на тези гори, елени, диви свине, зайци, катерици, птици и влечуги.

В курорта развиват своята дейност няколко хотела, в които се ползва лечебната костенска минерална вода за спа процедури. Функционира и прочутата минерална баня. Курортът е изходен пункт към двете хижи, стопанисвани от туристическо дружество „Равни чал” село Костенец - „Гургулица” и „Белмекен”.

Красиви природни забележителности са Костенския и Скаловицкия водопад. От Костенския водопад започва живописното Костенско дефиле. Пенливата река е богата на планинска пъстърва. От тук минава пътя за връх „Белмекен”. Другият път, който води до върха започва от местността Миликини ниви. Наблизо се намира старинната крепост Градището, строена през втората българска държава. Красиви местности са Кутлините, които се намират в подножието на Белмекен, където свършва смърчовата гора и започва пояса на клека. Други природни и исторически местности са: Вазова поляна- тя е малка поляна край долината на река Пленщица. От нея Иван Вазов се е любувал на рилските върхове и е написал редица стихове.; Горна черква (Черковището)- намира се в най-северната част на курорта. Там има останки от стара крепост от Втората Българска държава, оптасана с крепостна стена и основи на християнска базилика- трикорабна, латински тип от V век. Има следи и от старинното селище Констанция.; Бунара- на този връх има останки от крепост и на върха си има дълбок бунар.; Юрукова поляна; Голям и Малък соколовец, Сакарджа.

Училището в село Костенец носи името на книжовника Константин Костенечки.

Заобиколено от плодородни полета в които се отглеждат основно малини и ягоди, населеното място е един красив  кът, със сравнително добра инфраструктура подходящо за развитие на селски туризъм.  Местното население е запазило живия си дух, колоритни традиции и  привързаността към корените. На територията на село Костенец работят десетки фирми, които осигуряват част от доходите на жителите му.